środa, 22 sierpnia 2012

Pesto bazyliowe

Bardzo lubię pesto. Pesto bazyliowe, a najlepsze jest robione w domu. Jest to super dodatek do makaronu, pomidora z mozzarellą, a nawet zjadam je ze świeżą bułką :)
A oto przepis, z którego korzystam

Składniki:

  • pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół szklanki oliwy
  • prażone pestki słonecznika (używam ich zamiast orzeszków piniowych)
  • twardy ser (w oryginale parmezan u mnie Bursztyn)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowanie bardzo proste :) wszystko wrzucamy do blendera miksujemy i gotowe,

Z racji przepisu na pesto polecam: makaron, żółta fasolka szparagowa i powyższe pesto.

czwartek, 2 sierpnia 2012

Makaron z tuńczykiem

Dziś przepis bardzo prosty. Robi się go szybko wiec polecam na momenty kiedy nie mamy czasu stać w kuchni i gotować coś bardziej wykwintnego. Skąd mam przepis, a o to jest pytanie :) . Poprzeglądałam przepisy w internecie, a potem już gotowałam bez konkretnego przepisu.

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym
  • puszka pomidorów pelati w całości 
  • cebula
  • czosnek 
  • papryczka chili
  • ser żółty ( u mnie ostatnio chedar)
  • oliwa
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • makaron (jaki akurat jest pod ręką),



Przygotowanie:
  • Gotuję makaron al-dente
  • Rozgrzewam oliwę i na niej podsmażam cebulkę, aż się zeszkli, dodaję posiekany czosnek oraz papryczkę chili wszystko chwile smażę
  • Na patelnie dodaję tuńczyka i chwilę podsmażam
  • Dodaję pomidory z puszki i patelnie trzymam na ogniu, aż do zagotowania
  • Doprawiam solą, pieprzem, bazylią i oregano
  • Na koniec na chwilę przed podaniem do sosu dodaję starty ser żolty

SMACZNEGO!