Proste i szybkie danie, każdy ma swoją wersję przygotowania tego dania. Moja przygoda z leczo zaczęła się od tego, że w mojej lodówce znalazła się cukinia, papryka, pomidory i w połączeniu z brakiem pomysłu na obiad postanowiłam zrobić leczo. Przepisu konkretnego nie miałam, wiec przejrzałam kilka z necie, a jak poczytałam jakie leczo robią inni zrobiłam swoje. Od tej pory jest to jeden z moich częściej gotowanych dań. Podaje je z świeżym pieczywem lub jako bardziej konkretne danie z ryżem.
Składniki:
- cukinia
- papryka (u mnie żółta i czerwona)
- cebula
- kiełbasa (u mnie podwawelska)
- pomidory
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy (ja dodaje go tylko wtedy gdy mam w lodówce)
- kostka rosołowa (drobiowy lub wołowy. Kostka jest opcjonalna, ja używam jej wtedy gdy pomidory są mało "soczyste)
- sól i pieprz ziołowy
- papryka słodka i ostra
- tabasco
Przygotowanie:
- kroimy w kostkę: cebulę, paprykę, pomidory, kiełbasę
- do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż sie zeszkli
- do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę, a zaraz potem cukinie (mieszam od czasu do czasu w tym czasie kroje pomidory)
- dodajemy pokrojone pomidory i czekam, aż trochę się rozgotują jeśli leczo jest za gęste dodaje 1/2-1 szklanki wody+kostkę rosołową, łyżkę koncentratu pomidorowego (szczególnie wtedy kiedy jeszcze pomidory są "mało pomidorowe")
- wszystko gotuje ok 5-10 min dodaję pokrojoną kiełbasę
- doprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz dodaje kilka kropli tabasco
- gotuję jeszcze parę minut, do momentu kiedy warzywa będą już miękkieSMACZNEGO!